Preč. Željko Zec

Bivši župnik hvalio Labin, ali primijetio: 'Izgubili su onu crkvenost'

0
Željko Zec osobno obavlja radove u Labinu (foto: Porečka i Pulska biskupija)
Željko Zec osobno obavlja radove u Labinu (foto: Porečka i Pulska biskupija)

Preč. Željko Zec, koji je nedavno proslavio zlatnu misu, dao je interview za internetske stranice Porečke i Pulske biskupije, kojeg je vodila Gordana Krizman. U njemu se osvrnuo na boravak i rad u Labinu, gdje je došao nakon 26 godina djelovanja u Puli. 

"Išao sam iz jedne sredine u prepoznatljivo drugu sredinu. Poslije 26 godina u jednom prostoru, rekli bi, ma kako ću se snaći u drugom prostoru? To me netko onda i pitao. Ne znam kako sam odgovorio, ali mogu reći, i već odavno sam mogao reći, nakon dva mjeseca što sam tamo bio, ja sam mislio da sam se tamo rodio. Nikakvih problema nisam ni u sebi, ni u pastoralu vidio, s obzirom na Pulu i sve što sam doživio tamo. Ja sam se jednostavno uključio, i jako sam bio dobro primljen, i ja sam njih jako dobro primio. Našli smo jezik i tu sam se dobro snašao. S jednim kapelanom sam držao cijeli Labin i to mi je omogućilo uviđaj u jednu cjelinu toga bića labinskog", kazao je preč. Zec i nastavio:

"Oni su, znate, izgubili tijekom vremena, onu crkvenost, ako možemo govoriti tako, globalno govoreći. Tako da, osjeća se da je ovaj prostor izgubio crkvenost, na neki način, ali ispod te crkvenosti stoji jedna ljudskost, na koju se možeš osloniti. A nisu svi izgubili crkvenost. Oni koji su zadržali crkvenost, ti se drže crkve. I oni su vrlo aktivni i s njima možeš napraviti što hoćeš. A na ove ostale možeš računati, ako znaš s njima raditi. Tako da mogu reći da ovih 11 godina što sam bio u Labinu, ja sam bio presretan i dobro mi je bilo. Ne bih bio rado otišao, da se nije pokazala neka potreba, da baš se treba ići u Poreč, pa sam išao. A nisam završio sve ono što sam mislio u Labinu", rekao je Zec.

Ostalo je, kaže, dosta projekata za završiti, a što će s vremenom, nada se, učiniti "nove i poletne snage". 

"Ja sam krenuo u Donjem Labinu, na Zelenicama, učiniti fasadu jedne kuće, koja je crkvena, tako da smo dobili mogućnost funkcioniranja župnih potreba preko donjeg prostora. Nisam uspio urediti gornji kat, nego će to poslije mene učiniti vlč. Blaž Bošnjaković. To je za Donji Labin vrlo važan prostor, jer blizu kuće nema Župnog ureda, pa je ta kuća vrlo značajna. Danas je jako lijepo uređena, i baš sam ponosan na nju. Na Marcilnici smo nešto uređivali, preuređivali, i za mog vremena smo ubacili dnevni boravak za starije osobe. Preko Caritasa smo nabavili ono što je potrebno za te ljude. Krevete, ormare... I to je sve do ove godine funkcioniralo", kazao je preč. Željko Zec.

Dodao je da je u Gornjem Labinu primijetio da Župna kuća ima odlični prostor u prizemlju, te ga je uredio.

"Tu se stvorila poveznica s donjim prostorom, a otraga je bila jedna mala korta i dvorić, u kojem su nekad imali svinje i kokoši, a ja sam dole dao napraviti jednu konobicu, s kaminom, a gore iznad toga, jednu malu prostoriju za vjeronauk djeci, prvu pričest, sa škalama izvana", ispričao je bivši labinski župnik. 

Spomenuo je i da je prije nego li je Miroslav Bulešić proglašen blaženim, uredio pastoralni centar nazvan po njemu, napisala je u interviewu s preč. Željko Zecom Gordana Krizman na portalu Porečke i Pulske biskupije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija