U sklopu Tjedna mobilnosti

Vozili smo se MUNIVO-om, prvim hrvatskim električnim minibusom!

0
Edi Kodrin, Vesna Šumberac, Rasim Halilović i Silvano Vlačić U MUNIVO-u
Edi Kodrin, Vesna Šumberac, Rasim Halilović i Silvano Vlačić U MUNIVO-u

U sklopu Tjedna mobilnosti Labin 2000 je 18. rujna organizirao vožnju prototipom električnog autobusa MUNIVO kojeg je razvila labinska tvrtka Novatec u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba.

Voditelj projekta MUNIVO je inženjer elektrotehnike Antonio Peršić, a njegovi najbliži suradnici su Hrvoje Kristek, također inženjer elektrotehnike i Teo Borković, inženjer strojarstva.  

„Željeli smo se uključiti u svijet elektro-mobilnosti, i dati svoj doprinos.”, rekao je Peršić.

Prije polaska s Trga labinskih rudara direktor Labina 2000 Dalibor Zupičić održao je prezentaciju Plana održive mobilnosti grada Labina ili SUMP-a, kako glasi skraćenica na engleskom.

Znatiželjni putnici u autobusu bili su Edi Kodrin, Vesna Šumberac, Rasim Halilović, Silvano Vlačić i niže potpisani novinar, pridružili su im se Zupičić, Kristek i Borković, a vozio je Elio Faraguna. Ruta je obuhvatila najzanimljivije lokacije iz labinskog SUMP-a.

Građani Labina već imaju priliku vidjeti novi model vozila u akciji na gradskim prometnicama, iako je službena prezentacija još uvijek u fazi iščekivanja, budući da se vozilo trenutno nalazi u fazi testiranja. Ipak, uspjeli smo iskrasti nekoliko detalja – MUNIVO je opremljen potpuno električnim motorom od 230 KS te baterijskim paketom od 105 kWh, što mu omogućava doseg do 200 kilometara. Osim sudjelovanja na tjednu mobilnosti, razlog zašto je ovaj autobus u Labinu je činjenica da se upravo na autobusnoj ruti Rabac-Labin dimenzionirao elektromotorni pogon za optimalne performanse pa se sad vrše mjerenja i analize. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti