VALENTINO STEPČIĆ, VODITELJ AKADEMIJE NK RUDAR

‘Uživam u radu s djecom, seniori me još ne zanimaju’

0
Valentino Stepčić
Valentino Stepčić

Valentino Stepčić, voditelj je Akademije NK Rudar. Bivši prvoligaški igrač, koji još uvijek žari i pali trećeligaškim nogometnim travnjacima ipak je ponajprije usmjeren na rad s mladima i unaprijeđenje Akademije. S novom školskom godinom počela je i nova sezona za mlađe uzrasne kategorije. No, prošla nikako neće biti zaboravljena obzirom na sjajne rezultate koje je mladost Rudara postigla, prije svih kategorija U11. Pokazalo se da na Labinštini ima jako puno zainteresiranih za treniranje nogometa, što jamči svjetlu budućnost.

- Prošla sezona je bila odlična. Ekipa U11 je moja ekipa koju treniram od vrtića. Kada su se plasirali na završnicu Sportskih igara mladih gdje su bile najbolje kipe iz Hrvatske i tamo napravili rezultat za mene je bio veliki emotivni trenutak i velika pohvala za njih, mene i sve u klubu. Mi pred djecu ne stavljamo imperative rezultata, ali na njima se može vidjeti da im nije svejedno hoće li izgubiti ili pobijediti. Čak i u vrtiću žele doći prvi kada trče. Mi treneri ne stavljamo rezultat u prvi plan i ne učimo ih tome jer želimo da uživaju, da im je to zabava, druženje te da se pravilno razvijaju i uče. No, u ljudskoj prirodi je da želimo biti bolji od drugoga u natjecanju i kada uđu u finale, normalno je da žele pobijediti, ali trener ne stvara pritisak rezultata, rekao je Valentino Stepčić.

Da je razvoj djece u prvom planu, potvrdile su i promjene u novoj sezoni.

- Ove godine smo selekcije U9 i U11 sastavili s najboljim igračima koje imamo, ne gledajući rezultat. U U9 smo stavili pet, šest igrača koji još nemaju pravo igrati, da igraju jer su talentirani. Ista situacija je i s U11, pet, šest igrača koji su mlađi godinu i pol stavili smo da igraju, jer im je to potrebno u njihovom razvoju. Ako nekom igraču trebaju kvalitetne utakmice i treninzi onda ćemo ga dignuti u selekciju više bez obzira na prošle rezultate te selekcije. Nitko se ne sjeća jesi li bio prvi, drugi ili treći, lijepo je to tri dana i djeci je to veliki podstrek, ali nakon toga je najvažnije da se razvijaju. Nama je veliki motiv za daljnji rad da odgojimo dobre mlade ljude i igrače koji će jedan dan igrati u seniorima Rudara, a potom u Rijeci, Istri, pa i u reprezentaciji, dodaje Stepčić koji je jako zadovoljan sa svojim mjesecima na čelu Akademije.

- Nakon dužeg razmišljanja hoću li prihvatiti tu jako ambicioznu i tešku funkciju, nakon što sam ju prihvatio mogu reći da sam jako zadovoljan s prvih četiri, pet mjeseci. Hvala predsjedniku Sandiju Dobriću, dopredsjedniku Alenu Golji i cijeloj Upravi na povjerenju i svemu onome što rade za Akademiju. Imali smo veliki problem s nedostatkom trenera, zvali smo mnoge kvalitetne trenere s licencom, ali nisu prihvatili naš projekt, možda jer ih ne zanima rad s djecom ili je nešto drugo u pitanju te smo krenuli drugim putem. Angažirali smo dečke koji su ambiciozni i koji žele učiti te smo zajedno krenuli raditi. Nama je u interesu da svi zajedno radimo i budemo što bolji, te da od njih napravimo trenere za budućnost. To je jedini put, obzirom da oni s licencom nisu bili zainteresirani. Mi smo već prošle  pretprošle sezone pokazali da smo blizu nekim renomiranijim klubovima kada je u pitanju kvaliteta naših selekcija. Na turnirima i natjecanjima na kojima ranije čak i nismo sudjelovali pokazali smo da naša djeca imaju karakter, zanje i talent te da se s njima dobro radi. Labinština sigurno ima potencijala za budućnost i igračkog i trenerskog. Pokazatelj toga je da nam je 15-tak igrača iz omladinskog pogona pozvano na pripreme nešto u Rijeku, nešto u Istru 1961. Sigurno nas čeka jedna lijepa budućnost i volio bih da se to digne na još jedan viši nivo, optimističan je voditelj Akademije NK Rudar. Da je učenje mladih „u krvi“ potvrđuje i Valentinov brat Antonio Stepčić trener selekcije U13, koja je također napravila veliki podvig osvajanjem drugog mjesta na tradicionalnom turniru „Egon Polić“ u Kostreni, a na putu do postolja pobijedili su vršnjake iz Dinama i Rijeke.

Kako mu sjajno ide na čelu Akademije Rudara i kao treneru mlađih kategorija, pitanje o treniranju seniora nameće se samo po sebi, iako su ta dva posla posve različita.  

- Još sigurno narednih četiri, pet godina mogu svi biti mirni jer me to ne zanima. Volim igrati i još se ne dam, još umirem na pripremama i još pokušavam pomoći ekipi. Ove godine sam prvi puta ozbiljno razmišljao da se umirovim, ali predsjednik Dobrić je sastavio takvu ekipu trenera i igrača u seniorskoj svlačionici da jednostavno ni sam nisam htio, a ni dečki me nisu pustili već su mi dali podstrek da nastavim. Još se vidim ovu godinu, možda i malo više u nogometu. Možda u budućnosti probam biti trener seniora, ali sada sam fokusiran na školu i da dignemo NK Rudar, pogotovo našu djecu na neku pozornicu. Meni je najveća pobjeda kada priključimo igrače iz omladinskog pogona seniorima. To smo napravili ove sezone i veseli me što oni igraju normalnu ulogu. Mladi Halilčević je riješio utakmicu protiv Buja, tako da nitko sretniji od mene, kaže Stepčić.

Rudar je sjajno startao u prvenstvo, nakon četiri kola na čelnoj je poziciji ljestvice s tri pobjede i remijem. No, iako rezultat ne govori tako, u prvim je utakmicama bilo teškoća i muke.

– Zadovoljan sam što smo se mučili tri kola jer ako si već sada na vrhuncu onda to nije dobro. Najbolje od svega je kad kreneš malo slabije da te nose rezultati. Mi stvarno imamo dobrog trenera, dobar stručni stožer, odličnu ekipu s puno iskustva i puno top igrača za ovu ligu. Neke utakmice možemo riješiti individualno, neke ćemo morati momčadski, ali me veseli da i kad ne igramo jako dobro da osvajamo bodove, što je odlika dobre ekipe. Želimo ove godine nešto napraviti svi skupa, to ne skrivamo. Mi stariji igrači ćemo pomoći koliko treba na terenu, svi smo prava klapa i želimo napraviti čim bolji rezultat ove sezone, najavljuje Čupićev „joker“ s klupe u prva dva kola.

Rezultatskog pritiska Kovari nemaju, ali momčad želi pokazati da je puno bolja od 12. mjesta na kojem su završili lanjsko prvenstvo.  

– Uprava nije postavila nikakav imperativ pred nas. Samo su nam rekli da moramo biti bolji nego prošle sezone. No, uvijek postoji u igračima ona želja, da nešto napravimo. Mi iskusniji Okić, Macan, Načinović, Kurtić, Golja, Juričić, Licul, smo dugo u nogometu i napokon smo osjetili da bi mogla ovo biti ta sezona. Neću reći da ćemo se boriti za nešto, ali mi sami želimo nešto napraviti. Iako nam nitko nije stavio imperati, mi smo sami sebi postavili, jer taj cilj i taj imperativ su ono što te vuče dalje, zaključio je Valentino Stepčić.

(Razgovarala: Valentina Prokić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija