Počela podjela kanti za biootpad na Presici

Prvi spremnik Dorijano Bažon i Valter Glavičić simbolično su uručili Đaniju Bubiću

21.10.2024 - 13:44

Prošli tjedan komunalno poduzeće 1. maj započelo je s podjelom namjenskih smeđih spremnika za prikupljanje biootpada obiteljskim kućama u naselju Presika, a prvi spremnik koji su simbolično uručili direktor 1. maj Dorijano Bažon i gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić preuzeo je Đani Bubić iz Presike, inače član Mjesnog odbora Labin Gornji.

“Uvođenjem biospremnika omogućujemo građanima jednostavno i praktično rješenje za odvajanje biootpada, što će rezultirati smanjenjem količine otpada na odlagalištima i većom stopom recikliranja. Konačni cilj novog sustava gospodarenja otpadom je postotak odvajanja otpada dovesti na minimalno 50%, a grad Labin je u 2023. godini bio na 47%. Vjerujem kako ćemo ovim korakom postići ostvarenje tog cilja što će biti vidljivo već u sljedećem izvješću Ministarstva zaštite okoliša.”, izjavio je gradonačelnik Glavičić.

 

Uz svoje spremnike, građani će dobiti i prigodne upute o tome kako pravilno odvajati biootpad, a koji većinom nastaje u kuhinji. U ovaj projekt uključene su i ulice Marcilnice gdje su smeđi spremnici podijeljeni prije godinu dana u sklopu pilot projekta. Ti korisnici dobiti će nove upute u skladu s manjim izmjenama u načinu prikupljanja biotpada, a kako bi sastav prikupljenog otpada bio istovjetan onome u Presici.

Pražnjenje spremnika prema novim uputama započinje u Marcilnici od 28. listopada, a prvo pražnjenje u Presici od 31. listopada, po završetku podjela novih spremnika u cijelom naselju.

Nakon toga, u ulicama Marcilnice (Marcilnica, Viktora Cara Emina i Istarskih narodnjaka) smeđi spremnici prazniti će se svakog ponedjeljka, a u Presici svakog četvrtka.

U Gradu Labinu vjeruju da će se kroz ovaj projekt značajno smanjiti količina otpada koji završava na odlagalištima, čime se aktivno doprinosi očuvanju okoliša i stvaranju čišće, zelenije i zdravije budućnosti za sve naše sugrađane.

Tweet

Posljednje novosti