mia begović otvorila Festival tolerancije

'Sljedeća tri dana ponosno ću nositi ime Labina' (video)

3
Mia Begović s publikom na Labini
Mia Begović s publikom na Labini

„Proglašavam prvi međunarodni festival Labina otvorenim!“, uzviknula je Mia Begović na Torionu 20. svibnja.

Prije samog čina otvorenja, Mia Begović, koju je gradonačelnik Valter Glavičić najavio kao domaćicu festivala, njegov zaštitni znak i njegov dobri duh, publici se obratila rekavši: „Moje ime je Mia, ali sljedeća tri dana ponosno ću nositi ime Labina. I kao Mia i kao Labina želim vam dobrodošlicu u ovu našu festivalsku kuću umjetnosti; glume, plesa, riječi, pokreta! Kuću dobrih ljudi i dobrih namjera; kuću kreativnosti tolerancije!“.

„Živimo u doba kada su najčešće vijesti ratovi i crne kronike, a mi smo odlučili stvari postaviti s druge strane, odlučili smo napraviti festival. Festival znači svečanost lijepog življenja, nečega što se slavi. Mi smo odlučili slaviti umjetnost i toleranciju“, kazao je među ostalim gradonačelnik.

„Vjerujem da je tolerancija uživanje u drugom, uživane u drugačijem, uživanje u svemu onome što nas okružuju. Zbog toga želim zahvaliti izbornici, kreatoru, sekretarici, domaćici i, gradonačelniku i svima vama Labinjanima što ste cijeloj Istri, a i mnogo šire, podarili još jedan festival koji nam u ovim čudnim vremenima stvarno treba“, kazao je Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarica za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine publiku je pozdravila rekavši: „Privilegija je biti dana s u okruženju novih prijatelja. Za mene osobno ovo je praznik muzike, glume, likovne umjetnosti; praznik svih onih umjetnika koji će nastupiti, ali praznik za publiku. Čuli smo da ćemo ovdje čuti mnogo jezika i to je točno, ali samo se djelomično slažem s tim jer zapravo jezik koji ćemo čuti na ovom festivalu je univerzalan, razumijemo ga svi, a to je jezik umjetnosti .“

Na svečanosti je dodijeljena nagrada profesoru Čedomiru Ružiću, ravnatelju Srednje škole Mate Blažine, za izuzetan doprinos u razvoju kulture Grada Labina. Keramičku skulpturu kuće, djelo likovnih umjetnika, supružnika Alide Blašković Koroljević i Petra Koroljevića, uručio mu je gradonačelnik Glavičić.

 „Uzbuđen sam i počašćen! Kad mi je gradonačelnik rekao da će se realizirati ovaj festival, to je bilo ostvarenje mog sna i sna svih mojih dramskih družina“, rekao je Ružić i nastavio: „Počeli smo davne 1983. godine, prvom svojom predstavom predstavljali smo cijelu regiju na festivalu kazališnih amatera Hrvatske. Iznenadili smo stroge kritičare i povjerenstva time što se srednjoškolci iz jednog malog mjesta usude pomiješati s njima, progovoriti o svojoj kulturi, da progovore u ime mladih, da budu svojevrstan bunt i da svaka predstava ima svoju poruku te da kazalištem treba mijenjati svijet. Više od tri stotine učenika prodefiliralo je dramskom družinom, od 2000. godine i talijanskom sekcijom. A u subotu navečer vidjet ćete novu generaciju koju predvodi moja kći Amneris, četrdeset učenika progovorit će labinskom cakavicom.“

Svečanost je moderirala Ana Černjul, koja je na početku interpretirala poeziju na cakavici, a kao uvod u svečanost poslužio je kratak, ali vrlo dojmljiv nastup Buma Bama, ansambla udaraljkaša Umjetničke škole Matka Brajše Rašana pod vodstvom Marijana Linzmeira. U glazbenom predahu nastupio je kantautor Bruno Krajcar otpjevavši „Va Labine by Night“, proglašenu himnom Labine.

Večer je nastavljena na Starom trgu koncertom harfistice Doris Karamatić, nakon čega je u Malom kazalištu Grupa teatar održala predstavu "Demokracija", a za kraj je Koktel bend "Balkan Europe" svirao na pozornici Kod špine. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa