STEM za Labin-Pazin-Pulu

Osnovan prvi istarski centar izvrsnosti za rad s darovitima

0
Zdesna ravnatelji Nikola Vujačić, Gimnazija Pula; ravnatelj Đani Žufić, Srednja škola Mate Blažine Labin; upraviteljica Barbra Kristofich Ambruš, Zaklada InnoLab; ravnateljica Suzana Poropat-Božac, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin
Zdesna ravnatelji Nikola Vujačić, Gimnazija Pula; ravnatelj Đani Žufić, Srednja škola Mate Blažine Labin; upraviteljica Barbra Kristofich Ambruš, Zaklada InnoLab; ravnateljica Suzana Poropat-Božac, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin

Istarske škole Gimnazija Pula, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i Srednja škola Mate Blažine Labin, u suradnji s organizacijom civilnog društva Zakladom za poticanje inovacija i novih tehnologija “Inovacijski laboratorij” (Zaklada InnoLab) osnovale su prvi specijalizirani centar izvrsnosti “InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti” (skraćeno IISCI).

Kroz mrežni model suradnje škole su ojačale svoje kapacitete za rad s darovitima u STEM centru izvrsnosti te objedinjavaju impresivan broj učenika i nastavnika za rad s darovitima: 1799 učenika, 29 mentora, 21 savjetnika i jedan izvrstan savjetnik kojima će potporu kroz uspostavu suradnje na projektima pružati i  partnerske organizacije Zaklade InnoLab, savezi udruga koji objedinjavaju ukupno 111 udruga članica – Hrvatska zajednica inovatora, Zajednica tehničke kulture Rijeka i Savez inovatora Primorsko-goranske županije.

InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti u skladu je sa Smjernicama za rad s darovitom djecom i učenicima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, gdje se naglašava da je osnivanje centara izvrsnosti “fleksibilan dinamički model organizirane podrške darovitima u odgojno-obrazovnome sustavu s pomoću mreže stručnjaka, institucija i vanjskih organizacija.”

Sporazum o partnerstvu potpisan je na svečanom otvorenju projekta 8. prosinca u Polivalentnoj dvorani SRC Pazin uz prisustvo ravnatelja škole Đanija Žufića, Srednja škola Mate Blažine Labin, ravnateljice Suzane Poropat-Božac, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te ravnatelja Nikole Vujačića, iz Gimnazije Pula i upraviteljice mr.sc. Barbre Kristofich Ambruš, Zaklada InnoLab. 

U uvodnom dijelu obraćanja ravnatelj Đani Žufić spomenuo je da InnoLab Istarski STEM Centar Izvrsnosti (IISCI) djeluje na tri kolokacijska centra u Pazinu, Puli i Labinu u tri partnerske škole koje već niz godina stoje u vrhu prema broju upisanih učenika s najboljim prosjekom u Županiji te ostvarenim rezultatima na državnim maturama i županijskim i državnim natjecanjima i da IISCI ima namjeru širenja i pridruživanja drugih škola u Istarskoj županiji. Istaknuo je da Srednja škola Mate Blažine Labin ima 465 učenika te 10 nastavnika u zvanju mentora i 10 nastavnika u zvanju savjetnika.

Potreba za difuznim centrom darovitosti

Ravnatelj Gimnazije Pula osvrnuo se na to da je osnivanje IISCI-a odgovor na dugogodišnju potrebu istarskih STEM darovitih učenika i istarskog gospodarstva za stvaranje difuznog centra darovitosti koji bi kroz mrežu centara za razvoj darovitosti na razini Istre i suradnički model na provedbi aktivnosti implementirao cjeloviti model identifikacije, razvoja i zadržavanja darovitih učenika. Gimnazija Pula ima 698 učenika, te šest nastavnika u zvanju mentora, četiri u zvanju savjetnika i jedan u zvanju izvrsnog savjetnika.

Ravnateljica GSSJD-a izrazila je svoju spremnost za suradnju na razvoju  novog modela inovativnog socijalnog partnerstva između škola i OCD-ova sa svrhom rasta i održivog razvoja ljudskih potencijala u Istarskoj županiji. Inicijativa ima prostor za uključivanje drugih škola i širenje na druga područja rada s izvrsnim učenicima (društveno humanističko i kulturno-umjetničko područje). Gimnazija u Pazinu ima 636 učenika, 13 nastavnika u zvanju mentora i sedam nastavnika u zvanju savjetnika.           

Upraviteljica InnoLaba zahvalila se školi organizatoru otvorenja, te druge dvije škole na podržavanju inicijative te je također izrazila kao bivša stipendistica Istarske Županije za darovite učenike zahvalnost Županiji na podržavanju darovitih učenika kroz stipendiranje za visokoškolsko obrazovanje.

Dva milijuna kuna hrvatskim školama za razvoj darovitosti

Također, je, na temelju savjetodavnog iskustva u OECD-u i Svjetskoj banci na projektima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH – Projekt znanstveno-tehnološkog razvitka I. dio (STP I), te Nacionalna strategija poticanja inovacija RH  istaknula presudnu ulogu uspostave lanca suradnje između Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, županija i lokalnih samouprava te škola, gospodarstva i organizacija civilnog društva u stvaranju održivog ekosustava darovitosti (model četverostruke zavojnice).

Osvrnula se na trenutnu situaciju u Istarskoj županiji, koja, premda je među najrazvijenijima po BDP-u, nema dugoročni model održivog razvoja darovitosti, niti politiku (strategije, mjere, potpore) kojima bi potaknula i nagradila mentore koji rade s darovitima koji su ključni za rast i razvoj darovitih učenika. 

S druge strane pohvalila je nedavno zatvoren poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja RH kojim će biti dodijeljeno dva milijuna kuna hrvatskim školama za razvoj darovitosti te je istaknula iznimnu ulogu socijalnog partnerstva između organizacija civilnog društva i škola koja je prepoznata kroz javni poziv Ureda za udruge RH  UP.04.2.1.10 „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ kojim je kroz ESF fond OCD-ovima dodijeljeno 150 milijuna kuna za jačanje kapaciteta za uspostavu socijalnog partnerstva u STEM-u sa školama i visokoškolskim institucijama.

Podršku osnivanju IISCEDAR-a izrazili su i savezi STEM udruga, koji sve zajedno imaju 111 udruga članica, Savez inovatora Primorsko-goranske županije (SIPGŽ-11 inovatorskih udruga), Zajednica tehničke kulture Rijeka (ZTK Rijeka- više od 50 STEM udruga članica) i Hrvatska zajednica inovatora (više od 50 članica – 20 saveza i udruga, 20 fakulteta, Sveučilište u Zagrebu te 10 inovativnih poduzeća).

Uskoro Županijsko stručno vijeće

U zaključnom dijelu Kristofich Ambruš istaknula je kao važan događaj za razvoj modela izvrsnosti u Istarskoj županiji održavanje predstojećeg Županijskog stručnog vijeća Istarske županije za izvannastavne aktivnosti osnovnih i srednjih škola pod vodstvom Amneris Ružić Fornažar, koje djeluje pod ingerencijom Agencije za odgoj i obrazovanje. Županijsko vijeće održat će se 16. prosinca u Labinu s glavnom temom izazova razvoja darovitosti u Istarskoj županiji uz sudjelovanje više savjetnice za natjecanje i smotre AZOO Ivane Ivančić Medved i većeg broja ravnatelja, mentora za darovite i školskih stručnih suradnika iz Istarske županije.

Nakon uvodnih obraćanja, voditelji Programa Arhimed kojim je iniciran InnoLab Istarski STEM Centar Darovitosti, na edukaciji “Znanjem do zvijezda” održanoj 1. lipnja 2022. u Labinu predstavili su STEM programe u partnerskim školama. Voditelji Programa Arhimed I STEM centra izvrsnost Labin-Pazin-Pula, Igor Macuka iz Pule, savjetnik, Nada Ćakić iz Pazina, profesorica fizike, savjetnica i Nedjeljko Mandić iz Labina, profesor fizike, savjetnik zaslužni su za pokretanje STEM inicijative InnoLab Istarskog STEM centra za mlade zasnovane na dugoročnoj dobroj suradnji između partnerskih škola u području matematike, fizike i astronomije.

Istarska županija jedna je od najrazvijenih hrvatskih županija te je pokretanje ove STEM inicijative jedan od koraka u smjeru implementacije i jačanja održivog modela jačanja gospodarsko-tehnološkog kapaciteta Istarske županije uz glavni preduvjet donošenja poticaja i mjera za razvoj darovitosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa