Rabac

Uskoro predstavljanje konačne verzije uređenja rabačke rive

15.09.2023 - 14:02

Ovoga tjedna nastavljene su konzultacije s članovima Mjesnih odbora Grada Labina oko prijedloga Proračuna za 2024. godinu, te je održan sastanak s članovima MO Rabac.

Uz gradonačelnika Valtera Glavičića, sastanku su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom Serđo Mandić te članovi Mjesnog odbora na čelu sa predsjednikom Smiljanom Popovom.

Predstavnici Mjesnog odbora Rabac upoznati su sa brojnim projektima koji su realizirani ili su u fazi realizacije na njihovom području, a razgovaralo se i o novim zahtjevima koje građani upućuju te prioritetima koje će Mjesni odbor dostaviti u Grad Labin prije izrade novog Proračuna.

Pročelnica Lukšić istaknula je kako će se ove subote održati posljednji radni sastanak izrađivača studije uređenja središnjeg dijela Rapca s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu sa radnom skupinom sastavljenom od stručnih osoba s našeg područja, odnosno zainteresiranih arhitekata i urbanista. Nakon toga, konačni će prijedlozi biti predstavljeni javnosti.

Do kraja godine planira se i prezentiranje preliminarne verzije odluke o izmjeni i dopuni UPU-a naselja Rabac prema javnosti, a sve vezano uz izmjene koje se tiču centralne zone Rapca, odnosno dijela naselja kojim se bavila gore navedena Studija.

Istaknuto je kako su pri kraju pripremne radnje za rekonstrukciju raskrižja na ulazu u Omladinsku ulicu. Naime, ostalo je za otkupiti još jedan manji dio zemljišta za što su sredstva osigurana u ovogodišnjem proračunu.

Gradonačelnik Valter Glavičić prisutne je upoznao s detaljima oko najvećeg projekta, Aglomeracije Labin-Raša-Rabac te naglasio kako je sa nosiocima projekta iz Vodovoda Labin dogovoreno kako će svi detalji biti predstavljeni direktno građanima.

S obzirom na obim radova i rješavanje kanalizacijske mreže na cijelom području, valja istaknuti kako će se zbog racionalnosti radovi na prometnicama odvijati paralelno s projektom Aglomeracije upravo zbog činjenice da se ista ne mjesta ne prekopavaju i asfaltiraju više puta.

Glavičić je istaknuo i kako je ove godine u potpunosti zamijenjena sva javna rasvjeta u naselju Rabac, onom modernijom i štedljivijom LED tehnologije.

Istaknuo je i kako je izabran izvođač radova putem postupka nabave te će se uskoro započeti s potpunom obnovom dječjeg igrališta u Lošinjskoj ulici za što su osigurana bespovratna sredstva, sveukupno biti će utrošeno oko 85 tisuća eura te će Rabac dobiti još jedno posebno, tematsko dječje igralište. Jednako tako, centralna sprava s postojećeg igrališta biti će sanirana te premještena u dvorište dječjeg vrtića u Rapcu.

Matea Tireli, članica Vijeća MO Rabac, uputila je pitanje o mogućnosti uređenja dodatnih parkirnih mjesta na početku Lošinjske ulice gdje za to postoji mogućnost za što je potrebno riješiti imovinsko pravne odnose, odnosno urediti vlasništvo.

Tweet

Posljednje novosti