Gradsko vijeće Labina

Labin i Labinšćinu ne očekuje povećanje cijene odvoza otpada

0

Vijećnica Tanja Pejić (Demokrati) danas je na Aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Labina, postavila pitanje da li će se rješavanja otvorenih pitanja gospodarenja otpadom na ŽCGO Kaštijun, a prije svega prihvat većih količina otpada od projektiranih te nagomilani dug i nadalje rješavati povećanjem cijene usluge odvoza smeća.

Odgovarajući na pitanje gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je da problem Kaštjuna nije problem samo Općine Medulina i Grada Pule, jer služi svima nama i smrdi svima nama, pa je njihov problem ujedno problem svih nas. 

"Sustav koji je projektiran za Kaštjun ima problem u ljetnim mjesecima gdje uslijed sve intenzivnijih turističkih sezona dešava se prekoračenje kvota i dolazi se to situacije da postrojenje nema dovoljnih kapaciteta. Da bi se to riješilo predlaže se da se svi viškovi gradova, iznad dogovorenih kvota, odvoze na zbrinjavanje negdje drugdje, u zemlji ili u inozemstvu i to cijenama koje će definirati javna nabava. Ako se to uredi na taj način i operativno provede, već za ovo ljeto, tih viškova na Kaštjunu ne bi bilo. Grad Labin i Labinština ne prelaze dogovorene kvote, pa se zbog toga ne očekuje povećanje cijena varijabilnog dijela odvoza otpada. Povećanje će se odnositi isključivo na one gradove i općine koje će morati viškove otpada zbrinjavati izvan Kaštjuna", zaključio je Glavičić.

Međutim, Glavičić je ukazao da kvaliteta miješanog komunalnog otpada koja dolazi iz pretovarnih stanica na Kaštjun nije dobra.

"Tu nekvalitetu proizvodimo svi zajedno. Od one osnovne zelene kante koju imamo u našim domaćinstvima , do ugostiteljskih objekata, djelomično i hotelskih kuća, te upravo 'mokra' tvar koja dolazi na Kaštjun radi najveći problem uz naravno i količine samog otpada. Da bismo i po tom pitanju bili održivi, Grad Labin odlučio je s Komunalnim poduzećem 1. maj Labin raspisati javnu nabavu za smeđe kante, a koja kreće već idućeg tjedna, pa bi već ovoga ljeta 'urbani' dio Grada Labina već do ljeta trebao imati smeđe kante, što znači da će ta 'mokra' masa biti bitno smanjena, što je i intencija ostalih gradova u Istri“, pojasnio je gradonačelnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa