OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin

Dan oralnog  zdravlja: Učenici učili kako pravilno četkati zube

0

Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“ Labin i ove se godine pridružila obilježavanju Svjetskog dana oralnog zdravlja koji se svake godine obilježava 20. ožujka, a promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja. Obilježavanju ovoga dana pridružili su se učenici razredne i predmetne nastave, a ovaj se projekt godinama provodi kroz suradnju škole i Grada Labina.

Učenici petih razreda na satu prirode su razgovarali o važnosti zdravlja zubi i kako očuvati zdravlje usne šupljine. Učenici su demonstrirali četkanje zuba na modelu zuba, te im je ukazano na pogreške koje čine prilikom četkanja, te kako pravilno četkati zube.

Učenicima osmih razreda na satu biologije objašnjeno je kroz prezentaciju Fokalne oralne infekcije kako bolesti zuba mogu utjecati na bolesti ostalih organskih sustava. Učenici sedmih razreda proučili su i izradili prezentaciju na temu "Njega, zaštita i bolesti zuba" te su ostalim učenicima iz razreda opisali koje su najčešće bolesti i kako pravilno njegovati i zaštiti zube.

I najmlađi su se učenici posvetili ovoj temi i pristupili joj na vrlo zanimljiv i raznolik način. Učili su kako pravilno četkati zube, zašto je važno pravilno se hraniti, pogledali su edukativne prezentacije i napravili mnogo kreativnih radova uz vodstvo svojih učiteljica produženog boravka. Čitali su tematske slikovnice, zbrajali i oduzimali zubiće, super su se zabavili i mnogo naučili.

Oralne bolesti su inače glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezane s drugim ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava pod sloganom “Zdrava usta su… sretno tijelo” (eng. A happy mouth is… a happy body), kojim se želi ukazati na to da je oralno zdravlje važno za sveopće zdravlje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa