MO Ripenda

Obnova i prenamjena škole ide na pilot projekt razvoja zelene infrastrukture

1
Vizualizacija pročelja kako bi trebala izgledati obnovljena škola u Ripendi
Vizualizacija pročelja kako bi trebala izgledati obnovljena škola u Ripendi

Grad Labin je 11. rujna održao sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Ripenda u vezi planova i proračuna za 2025. godinu.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Valter Glavičić i pročelnici Upravnih odjela Loreta Blašković (UO za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i općih poslova), Anita Blagonić (UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju) i Serđo Mandić (UO za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom) te članovi Mjesnog odbora Ripenda u punom sastavu – Doris Živić Juričić, Daniela Roguljić Novak, Alen Paliska, Vilma Corva na čelu s predsjednicom mjesnog odbora, Alis Kovačec Martinović.

Susret je započeo kratkim pregledom realiziranih projekata, od kojih je jedan od najznačajnijih obnova ceste prema Ripendi (dionica Ripenda – raskrižje Rabac, od skretanja kraj restorana Due Fratelli do skretanja za Gornji Rabac), a koji se nastavlja ove jeseni/zime. Iako se radi o županijskoj cesti, drugu fazu u kojoj se kreće s asfaltiranjem, Grad Labin će sufinancirati 50 posto kako bi osigurali da se projekt uspješno finalizira.

MO je također dobio informaciju da se ovog tjedna krenulo s razmontiravanjem igrališta Grejs u Ripendi Kras koje uskoro kreće u renovaciju vrijednu 40.925 eura.

Od planiranih projekata naglasak je stavljen na projekt rekonstrukcije zgrade stare škole u Ripendi Kras te obnova dionice ceste od spomenika u Ripendi Kras prema Ripende Kosi.

U odnosu na prošlu godinu kad je bilo govora o isključivo konstruktivnoj sanaciji škole, ove godine javila se prilika za prijavu projekta rekonstrukcije prenamjene cijele škole na pilot projekt razvoja zelene infrastrukture te je u tijeku izrada glavnog projekta za rekonstrukciju i prenamjenu škole u centar pčelarstva, apiterapije i apiturizma Istočne Istre. Osim rekonstrukcije škole, projekt bi obuhvatio i hortikulturalno uređenje okoliša na relaciji škola – dječje igralište.

Članovima mjesnog odbora predstavljen je i projekt revitalizacije ceste od spomenika palim borcima u Ripendi Kras do Ripende Kosi, u sklopu kojeg bi se navedena dionica (otprilike 3.5 km duljine) zadržala u navedenim gabaritima, uz izradu proširenja za mimoilaženje na mjestima gdje je to moguće (22 mjesta).

Tijekom iznošenja svojih prijedloga i zahtjeva, kao jedan od najznačajnijih problema s kojima se susreću naši sugrađani na području Ripende istaknuo se nedostatak regulacije prometa za motocikliste s enduro/cross motorima koji se sve češće mogu sresti na pješačkim i biciklističkim stazama, a čija vožnja i aktivnosti ugrožavaju sigurnost pješaka i devastiraju prirodu. Dotaknuvši se teme pješačkih i biciklističkih staza, postavilo se i pitanje obilježavanja biciklističkih staza na privatnim terenima za koje vlasnici nisu obaviješteni, niti su dali svoje dopuštenje.

„Na području MO Ripenda imamo puno lijepih projekata na koje smo ove godine posebno ponosni i sretni da možemo pričati o njihovoj konačnoj realizaciji. Posebno bih istaknula obnovu spomenika palim borcima koju je potaknuo sam MO Ripenda iz svojeg proračuna te realizirao u potpunosti uz pomoć Grada Labina. Na sam spomen obnove Repenjanima, iskazuje se oduševljenje i zahvalnost jer nam navedeni spomenik definira jednu točku Gornje Ripende čijom će obnovom ta ista postati pravom riječju centralna. Također, moramo spomenuti i obnovu dječjeg igrališta “Grejs” čiji su radovi upravo u tijeku, a uzbuđenje i sreća klinaca i klinceza koji se koriste njime neopisiva.“, izjavila je Alis Kovačec Martinović, predsjednica MO Ripenda.

Članovi MO Ripenda do kraja rujna Gradu će dostaviti popis prioritetnih projekata koji će se staviti u plan proračuna za 2025. godinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija