Sa sjednice raškog Vijeća

Skloništa ispod Vileta u Raši vjerojatno ne udovoljavaju uvjetima

0
Sa sjednice Vijeća Raše
Sa sjednice Vijeća Raše

Mali kuriozitet obilježio je zasjedanje raškog Općinskog vijeća 26. ožujka - na njemu nisu bili prisutni ni načelnica Glorija Paliska, ni pročelnik Igor Radić, a koji je u pravilu dosad gotovo uvijek prisustvovao sjednicama. Pa ipak, ovu je vrlo uspješno vodio i kraju priveo predsjednik Vijeća Željko Zahtila, a jedinu točku koju je trebalo posebno izlagati - onu o najpovoljnijim ponudama za iznajmljivanje rekvizita za plažu, obrazložila je pravnica Helena Derosi.

Prihvaćeno je Izvješće o radu komunalne tvrtke 1. Maj Labin, za 2023. godinu, a koje je podnio direktor Dorijano Bažon. Bažon je istaknuo da je lanjska godina bila uspješna i izazovna, a obilježilo ju je povećanje cijene zbrinjavanja otpada od strane Kaštijuna od devedesetak posto, što se odrazilo i na povećanje cijene varijabilnog dijela zbrinjavanja otpada od strane 1. maja za građane Labinštine. Dodao je i da se očekivalo da će Županija donijeti plan gospodarenja otpadom, koji bi ponudio i neke odgovore na dileme koje muče 1. Maj, no to je izostalo.

Odgovarajući na pitanje vijećnika Damira Matasa (HDZ) o potrebi postavljanja koša na igralištu ispod Ulice L. Faraguna, Bažon je rekao da to nije problem, no prethodno Općina mora dati nalog.

Prihvaćene su i Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite za razdoblje od 2024. do 2028. godine te Zaključak o prihvaćanju Godišnje analize stanja sustava civilne zaštite na području Općine Raša za 2023. godinu koji je iznio Denis Stipanov, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije. Usvojen je i Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite Općine Raša za 2024. godinu s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje.

Vijećnik Nikola Lazić (SDP) pitao ga je postoje li osobe osposobljenje i spremne da uskoče u slučaju nepogoda i potreba, dok mu je Stipanov odgovorio da nečeg takvog u smislu postrojbi CZ-a nema, te da se one ne bi mogle popuniti, no možda se to promijeni nakon ponovnog uvođenja vojne obaveze.

Na pitanje o 'bunkerima' ispod Vileta, odnosno stanju skloništa, koje je postavila Admira Žakula (HDZ) Stipanov je rekao da oni vjerojatno ne udovoljavaju uvjetima, te dodao da je slično i s brojnim skloništima u stambenim zgradama, jer vlada nije prenijela vlasništvo nad takvim objektima lokalnoj samoupravi, a i nije se u njih ulagalo.

Pod točkom vijećničkih pitanja Žakula je pitala znači li postavljanje table da je područje u Trgetu pod nadzorom, znak da je njeno odsustvo ranije predstavljalo propust prilikom naplate kazni, te je pitala što će biti s gradnjom novog mosta na dnu raškog kanala, dodavši da postojeći improvizirani nije zadovoljavajući.

Vijećnica HSU-a Esma Dobrić pročitala je pitanje koje je dobila od jednog građanina, a odnosi se na dodjelu županijske koncesije za uzgoj školjkaša u Raškom zaljevu Obrtu Mrak Radovana Simića te pitala je li to područje dio Općine Raša ili Općine Marčana. Pitanja su upućena i u pisanom obliku. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa