Ovog utorka

Sipping Sessions uz harmoniku i vina Vinarije Baćac

0
Foto: Marina Rajšić
Foto: Marina Rajšić

U crkvi Uznesenja Marijinog na usponu za Stari grad, kraj Hotela Peteani, 2. travnja s početkom u 19 sati održava se Sipping Sessions, koncert klasične glazbe na kojem nastupa Mia Grozdanić na suvremenoj koncertnoj harmonici. Crkva se tako po treći puta otvara za javnost kroz jedinstveni klasični glazbeni program, u kojoj, između ostalog,  možete razgledati zbirku sakralnih umjetnina Porečko – pulske biskupije kojom upravlja Narodni muzej Labin.

Suvremena koncertna harmonika je instrument koji je inspirirao mnoge eminentne skladatelje današnjice. Zahvaljući tome, u suradnji glazbenika i skladatelja nastaju nova djela. Postojanje kvalitetne originalne literature za određeni instrument ujedno je njegova afirmacija, a ovaj koncertni program u najvećem dijelu čine upravo originalne skladbe pisane za koncertnu harmoniku.

Ovaj koncertni program sadrži visoko kvalitetna djela nastala u suradnji eminentnih izvođača na koncertnoj harmonici te nagrađivanih skladatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Danske i Finske. Izrazito veseli ostvarena suradnju između izvođačice i skladatelja iz Bosne i Hercegovine, Dražanom Kosorićem, čija skladba oKolo nije još izvođena u Hrvatskoj, dok skladba Music of an Organic Nature, pisana s mogučnošću izvođenja na orguljama ili harmonici danskog skladatelja Benjamina de Murashkina uopće nije još izvođena na harmonici. Skladbe afirmiranih skladatelja iz Finske i Srbije koje se nalaze na ovom programu također nisu još izvođene u Hrvatskoj.

Dr. art. Mia Grozdanić (1987., Pula, Hrvatska) istaknuta je glazbenica izvanredne muzikalnosti što dokazuje suradnjom s eminentnim hrvatskim kompozitorom Davorom Bobićem koji joj je posvetio tri djela, od kojih je ciklus Godišnja doba i djelo Suze Sv. Lovre praizvela sa Zagrebačkim solistima. Također, jedna je od najuspješnijih harmonikaških pedagoga u Hrvatskoj.

Studij harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu (Srbija) s najvišom ocjenom, a magistrirala na Sibelius Akademiji u Helsinkiju, također s najvišom ocjenom. Studirala je u klasi mr. Vojina Vasovića, Mike Väyrynena i Mattija Rantanena, priznatih svjetskih harmonikaških pedagoga. Radila je i s Elsbeth Moser, na Hochschüle für Musik, Theater und Medien u Hannoveru (Njemačka). Umjetnički doktorat završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu s temom Komparativnost i kompatibilnost Godišnjih doba P. I. Čajkovskog i D. Bobića, pod mentorstvom mr. Vojina Vasovića i dr. sc. Nevene Vujošević. Snimila je nosač zvuka pod nazivom P. I. Čajkovski: Godišnja doba, op. 37a, (izdavač: Tondak), koji je dostupan i na digitalnim platformama.

Tijekom školovanja osvojila je dvadesetak prvih i drugih nagrada na natjecanjima. Praizvodi djela pisana za solo harmoniku, harmoniku i gudački orkestar te komorni sastav (saksofon, marimba, harmonika). Među brojnim koncertima izdvajaju se: nastup s Hrvatskim komornim orkestrom pod ravnanjem šefa dirigenta Mirana Vaupotića, solistički koncert na Accordionfest Estonia u Tallinu (Estonija), koncert na Sibelius akademiji u Helsinkiju (Finska), na glazbenoj akademiji u Zaragozi (Španjolska), koncert u Istarskom narodnom kazalištu u Puli sa Zagrebačkim solistima, solistički koncert u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu i koncert u sklopu 29. Internacionalnog festivala umjetnika harmonike u Kragujevcu (Srbija) uz Gradski komorni gudački orkestar Šlezinger.

Pedagoškim radom se počinje baviti još za vrijeme studiranja, a nakon završetka studija radila je kao asistentica na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, Muzičkoj akademiji u Puli, GŠ Ive Tijardovića u Delnicama i GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Od 2018. godine radi u GŠ Ivana Matetića-Ronjgova Pula. Studenti i učenici s kojima radi su laureati državnih i međunarodnih natjecanja, a neki od njih su svoje školovanje nastavili na renomiranim svjetskim glazbenim akademijama.

Manifestaciju će pratiti Vinarija Baćac iz Kukurini sa svojom ponudom nagrađivanih vina koja možete kušati uz participaciju. Organizatori su Pučko otvoreno učilište Labin i Turistička zajednica Grada Labina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa